Om frida

Namn: Frida Plasencia Skybäck
Född: 10 maj 1980
Familj: Maken Antonio och två döttrar
Bor: i Lund
Uppvuxen: i Örkelljunga
Yrke: Författare och gymnasielärare i språk och historia
Läser helst: Romaner och spänning, gärna brittiskt
Ser helst: TV-serier som The Good Wife, The Affair och Borgen
Äter helst: Choklad
Lagar helst: Fisk eller matig sallad med grillade grönsaker och ost
Dricker helst: Te 
Reser helst: till Mexiko eller valfri strand
Tränar helst: Podcastpromenader, yoga
En ledig dag: Vill jag först ut i naturen för att sedan koppla av med god mat
Älskar: Min familj (och choklad)
Hatar: Människor som saknar empati
Önskar: Att människor brydde sig mer om varandra
Kuriosa: Skrev sin första bok som 5-åring, den handlade om en hund som rymt

Foto: Camilla Gewing-Stålhane
Foto: Camilla Gewing-Stålhane

min författardröm

Jag har drömt om att bli författare sedan jag var liten och några av mina starkaste minnen från barndomen är när andra människor läste något som jag skrivit. Jag kommer ihåg högläsningen på lågstadiet, hur jag som 11-åring smugglade in mina noveller bland de ”riktiga böckerna” på Örkelljunga biblioteket och då några vänner agerade ut en av mina noveller på bussen på väg hem från gymnasieskolan i Klippan. Jag minns hur det pirrade i kroppen när en text var färdig och hur hjärtat nästan slutade att slå i väntan på att någon annan skulle ta in det som jag hade skapat.

Det bästa jag vet är att sitta framför en dator med ett öppet worddokument och se hur mina karaktärer får liv. Jag har alltid älskat att berätta, älskat att skapa världar där mina huvudpersoner får känna, uppleva och slås ned för att sedan resa sig igen. När jag skriver slutar allting runtomkring mig att existera. Jag finns bara just där, just då.

Mina böcker handlar ofta om snåriga familjerelationer och grymma människoöden. För mig finns det inget som är mer spännande än att lära känna en karaktär på djupet, att förstå hur hen tänker och känner. Som historiker känns det naturligt att skriva om det förflutna, att hitta beröringenspunkter mellan då och nu och försöka förstå vad det är som formar oss som människor.